Panoràmica de la ciutat d'Alaior - Panoràmica de la ciutat d'Alaior Panoràmica de la ciutat d'Alaior - Panoràmica de la ciutat d'Alaior  
 

Presentació escultura del Rei Jaume II

Presentació escultura del Rei Jaume IIAntecedents

D’ençà l’efemèride del 700 aniversari de la fundació del poble d’Alaior, celebrada l’any 2004, l’Ajuntament organitza any rera any un acte institucional per a commemorar la decisió presa pel rei Jaume II de Mallorca el 29 d’abril de 1304 en què ordenà l’adquisició de l’alqueria d’Ihalor per a fundar una pobla en aquelles terres, la propietat de les quals es disposava a incorporar, com així va ser, al seus dominis.

En l’inici del pasat mandat polític (2011-2015), l’Ajuntament d’Alaior va rebre la proposta d’un ciutadà tot demanant que s’erigís una estàtua en record del rei Jaume II i com a reconeixement per la seva determinació, prou documentada i absolutament definida en la història, que, amb el temps, donaria lloc al creixement d’una nova vila a Menorca i que és, per tant, l’origen del poble d’Alaior.

Les dificultats pressupostàries i la necessitat d’atendre altres prioritats més acuciants i imperioses van fer posposar la presa d’una decisió respecte d’aquella proposta, essent també com és que el Consistori ret cada any homenatge al rei en Jaume II i que una representació de la seva figura té una destacada presència al saló de plenaris on també s’exhibeix còpia de la carta on es recull la decisió d'adquisició de les dites terres.

En l’any 2014, la mateixa proposta d’erigir una estàtua a la via pública, en memòria i honor del rei fundador, es va canalitzar mitjantçant una campanya de recollida de firmes, que va tenir entrada a l’Ajuntament el dia 29 d'abril, coincidint amb l’efemèride.

Davant la reivindicació popular l’Ajuntament va decidir convocar un concurs per a dur a terme l’execució d'un monument en record i memòria del rei Jaume II de Mallorca.
El concurs es va celebrar amb el resultat inesperat de que cap de les propostes aspirants complia amb les bases. Per no repetir el procés sense garanties de que una altra convocatòria resultés satisfactòria, l’Ajuntament pot fer una contractació directa es va confiar l’encàrrec a l’escultora Laetitia Lara, que ja havia participat anteriorment en feines de restauració en l’entorn de l’església de Santa Eulàlia.

Objectius: La imatge del rei es farà visible per als ciutadans, residents i visitants, servirá com a recordatori de que Alaior és l’unic poble com a tal fundat baix soberania d’un rei mallorquí en l’alta Edat Mitjana i l’estàtua serà tanmateix una incorporació més al patrimoni històric-artístic del municipi que, a dia d’avui, està mancat d’escultures a la via pública.


Temàtica: L’escultura s’inspira en l’interpretació de les imatges pictòriques que ens han arribat de l’epoca en que va viure el rei Jaume II. Varem cercar reproduir una imatge del rei assegut al seu tró, exercint el seu poder d’administrador i pacificar, de rei civilitzador i constructiu, com de fet ho va ser com a propiciador de la fundació de la vil·la d’Alaior.

Característiques tècniques:

Material: Pedra de Santanyí, adquirida a les pedreres de Sebastià Caldentey de Santanyí (Mallorca)

Dimensions de la pedra en brut: Monobloc de 200 x 190

Transport: Subvencionat per l’empresa Mascaró Morera

Autora del projecte d’escultura: Laetitia Lara

Àmbit del tallat: Taller Mármoles Ribó

Pressupost: 12.500 euros + IVA

Contracte: mes de febrer de 2016

Inici del tallat: a partir del mes d’abril 2016

Feines pendents: acabament de la talla i detalls finals, elaboració de la peana i inscripció. Trasllat i instal·lació

Àmbit d’instal·lació: la previsió és posar-la Dalt es Fossar, junt a l’Església, a la façana sud i encarada al carrer Menor, per el que compta ja amb el vist i plau de la Comissió de Patrimoni. Aquest emplaçament es va triar perque l’escultura será visible des de la propia plaça, perque queda enaltit per sobre de l’escalinata i perquè es tracta del nucli fundacional del poble. A més a més, el rei tindrà la mirada posada cap al sud, (simbòlicament cap a Mallorca, on descansen les seves despulles).

Inauguració prevista: cap al vols de la propera diada (es concretarà)


Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
 
Destaquem...
   
Carpeta Ciutadana
L'any 2020, els períodes de cobrament voluntari dels tributs municipals de caràcter anual són els següents:

Primer Període: del 16 de març al 15 de maig

 Impost sobre vehicles
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)

Segon Periode: del 15 de juliol al 15 de setembre
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)
 Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
 Taxa control d'animals de companyia amb obligació de vacunació (cans)
 Taxa per servei de recollida i tractament de fems
 Taxa per serveis de cementiri municipal
 Taxa per entrada de vehicles
 Taxa per parada de taxis
 Taxa per ocupació del domini públic
 Vedats de caça

Els rebuts domiciliats es carregaran els dies 4 d'abril i 3 d'agost, respectivament.
Agenda Local
Avanç Revisió PGOU
Pla de Desenvolupament Turístic d'Alaior
Programa Festes Sant Llorenç 2010
El Casal de Joves Es Nou Bot
Xarxa de Biblioteques de Menorca
NOU PLA DE DINAMITZACIÓ COMERCIAL ALAIOR
Rutes saludables a Alaior
IDE menorca
GUIA D’ACOLLIDA PER A PERSONES NOUVINGUDES
Política de Medi Ambient
Som d'Alaior
Disfruta-lo
MANIFEST 700 ANYS
RSU


Horari atenció de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00h i dimecres de 16.00 a 19.30 h